ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Τετάρτη 6 Νοεμβρίου 2013

ΚΑΘΕ ΧΡΟΝΟ..ΤΑ ΙΔΙΑ ΚΑΙ ΤΑ ΙΔΙΑ...ΤΟ ΚΡΥΟΛΟΓΗΜΑ..







Το Κοινό Κρυολόγημα, Γνωστό Και Ως Ρινοφαρυγγίτιδα, Οξεία Ρινοφαρυγγίτιδα Ή Απλώς Κρυολόγημα..που τόσο απλά κι εύκολα το λέμε και το περιγράφουμε... είναι μια νοσηρότητα που, αν δεν προσέξουμε, μπορεί να γίνει πολύ ..μα παρα πολύ επικίνδυνη. Εχουμε φλυαρήσει άπειρες φορές γι αυτήν.
Σήμερα θα επανέλθουμε , εξ αιτίας ενός πολύ σοβαρού επεισοδίου μιας ( άγνωστης) φίλης, που παρασυρθείσα, όπως δήλωσε ,απο παροτρύνσεις γνωστής της , χρησιμοποίησε ένα πολύ παλιό, αντιικό, που σχεδόν έχει απαγορευθεί στον...πολιτισμένο κόσμο.
Ας δούμε πρώτα το περιστατικό, και στη συνέχεια την ¨οντότητα¨ που σαν κ.Τζεκυλ και Χάιντ...ταλάνισε τη φίλη μας..Είχε μια πολύ σημαντική παρουσιαση..Ατυχώς είχε κι ένα πολύ ενοχλητικό κρυολόγημα, με έντονα συμπτώματα.( τρομοκρατήθηκε στην ιδέα μιας υφέρπουσας γρίπης..)Ηταν αδύνατο να τα βγάλει πέρα. Να ματαιώσει την παρουσίαση, δεν ηταν εφικτό. Κάτι λοιπον έπρεπε να κάνει, για να έχει κέφι και δύναμη να κάνει τη δουλειά της..Ρώτησε ένα γιατρό φίλο της, που της συνέστησε...τακτική υποχώρηση, ξεκούραση, ζεστά κλπ. Της ηταν ανέφικτο να τον ακούσει. Ετσι μοιραία, ήρθε η συμβουλή απο φίλη, μαζί με 3 ..θαυματουργά χάπια, που θα της έκοβαν με το μαχαίρι τα συμπτώματα, για τουλάχιστον 3-4 ώρες...αμέσως μετα την λήψη.Οπερ και εγένετο. Την πρώτη ώρα, λες κι εξαφανίσθηκαν όλα τα συμπτώματα. Εκανε την παρουσίαση, δέχτηκε τα συγχαρτήρια, κι έφυγε πανευτυχής για το σπίτι της...Εκεί..αρχικά ένοιωσε μια αδιαθεσία, στη συνέχεια ζάλη, ρίγη, εμετό, υποθερμία, και μετά πυρετό...και βρέθηκε στο εφημερεύον Νοσοκομείο του φίλου της γιατρού...Ευτυχώς μαζί με το τελευταίο χάπι...( που έδειξε στους γιατρούς το αίτιο της...συμφοράς)Το επεισόδιο έληξε κατ ευχήν, αλλά η ίδια ορκίσθηκε οτι δεν θα ξανακούσει άλλον παρά μόνον τον καλό γιατρό της...





Η  Αμανταδίνη γενόσημο του φαρμάκου ανήκει στις.. αδαμαντάνες) έχει την έγκριση του FoodandDrugAdministration  τόσο για την  αντι-ιική αλλά και ..αντιπαρκινσονική  δράση. Είναι μια  οργανική ένωση, και..  Σύμφωνα με το αμερικανικό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων δεν συνιστάται πλέον για τη θεραπεία της γρίπης στις Ηνωμένες Πολιτείες. Εγκρίθηκε από την αμερικανική Υπηρεσία Τροφίμων και Φαρμάκων , τον Οκτώβριο του... 1966, ως  προφυλακτικός..παράγοντας, κατά της τότε  ασιατικής γρίπης και τελικά έλαβε την έγκριση για τη θεραπεία της InfluenzavirusA  σε ενήλικες. Το 1969, τυχαία χρησιμοποιήθηκε.. στη μείωση των συμπτωμάτων της νόσου του Parkinson .




Η Αμανταδίνη ,είναι ένας ασθενής ανταγωνιστής του υποδοχέα NMDA γλουταμικού τύπου ,που  αυξάνει την απελευθέρωση της ντοπαμίνης , και μπλοκάρει την  επαναπρόσληψή της.. .  Παρά την αναθεώρηση του 2003 που κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν επαρκή στοιχεία που να υποστηρίζουν τη χρήση της για τη Πάρκινσον, το φάρμακο... συνεχίζει να συνταγογραφείται για τη συγκεκριμένη ένδειξη.Είπαμε.. 
Αμανταδίνη δεν συνιστάται πλέον.. για τη θεραπεία της γρίπης.
Ομως.. χρησιμοποιείται συχνά για τη θεραπεία της χρόνιας κόπωσης που βιώνουν οι ασθενείς με.. πολλαπλή σκλήρυνση.. Τώρα πώς εφτασε να χρησιμοποιείται για να κόψει τα συμπτώματα του...κρυολογήματος...Κύριος οίδε... Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια






Πίσω στο θέμα μας..Το απλό κρυολόγημα,είναι μια εξαιρετικά μεταδοτική νόσος ,του ανώτερου αναπνευστικού συστήματος.Διαρκει.. 7-10 ημέρες, μέχρι και 3 εβδομάδες. Ο αριθμός των..υπευθύνων  ιών ,υπερβαίνει τους διακόσιους, με πιο συχνό τον ρινοϊό.
Το κοινό κρυολόγημα προσβάλλει κατά κύριο λόγο τη μύτη, η φαρυγγίτιδα το λαιμό και η ιγμορίτιδα τα ιγμόρεια. Τα συμπτώματα εξαρτώντααι απ την απόκριση του ανοσου συστήματος. Η θεμελιώδης, κυρία, βασική και λογική πρόληψη, ενάντια στη λοίμωξη, είναι το..αυτονόητο..πολύ καλο πλύσιμο των χεριών, ( οταν πλένουμε τα χέρια...ΟΧΙ με αντιβακτηριδιακά σαπούνια, αλλά με το απλό, φθηνό, ταπεινό κι άκρως αποτελεσματικο πρασινο σαπούνι της γιαγιάς, που ευτυχώς ακόμα πουλιέται) και εκ των ουκ άνευ, (που η δική μας ανοησία δεν καταλαβαίνει), είναι η χρήση της απλής.. ιατρικής μάσκας.
Μην σας ξεγελάνε οι διάφοροι πονηροί καλοθελητές..Δεν υπάρχει θεραπεία για το κοινό κρυολόγημα, παρά μόνο για την περιστολή των συμπτωμάτων του. Είναι η  πιο συχνή μεταδοτική νόσος στον άνθρωπο. Οι ενήλικες εμφανίζουν 2-3 κρυολογήματα το χρόνο, ενώ τα παιδιά από 6 έως 12. Είναι μια λοίμωξη που ταλαιπωρεί την ανθρωπότητα από την αρχαιότητα.
Το 40% του πληθυσμού παρουσιάζει πονόλαιμο και το 50% βήχα. Μυϊκοί πόνοι παρουσιάζονται περίπου στις μισές των περιπτώσεων.  Παρόλο που ο πυρετός δεν αποτελεί κοινό σύμπτωμα στους ενήλικες, στα βρέφη και τα παιδιά είναι συνήθης.  Ο βήχας που προκαλεί το κρυολόγημα είναι συνήθως ήπιος σε σύγκριση με το βήχα της γρίπης (ινφλουέντσα). Ο βήχας και ο πυρετός στους ενήλικες, υποδεικνύουν υψηλή πιθανότητα λοίμωξης από τον ιό της γρίπης..( εδώ αλλάζουμε.. γήπεδο, και πάμε πλέον σε σοβαρές καταστάσεις)  Ένας αριθμός των ιών που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα, μπορεί παρ’ όλα αυτά, να μην παρουσιάσει συμπτώματα. Ας προσέξουμε λίγο και πάλι..Το χρώμα των βλεννωδών μας εκκρίσεων, δεν μας καταδεικνύει εάν η λοίμωξη οφείλεται σε βακτήριο ή ιό.  Το κρυολόγημα εκδηλώνεται συνήθως με αίσθημα κόπωσης και ψύχους, φτέρνισμα και πονοκέφαλο, τα οποία μετά από 2 ημέρες περίπου ακολουθούνται από επιπρόσθετα συμπτώματα όπως συνάχι και βήχα. Εαν τώρα θελετε και λίγη λεπτομέρεια ( που δεν έχει και τόση αξία για τον μέσο ¨περιπλανητή¨ του διαδικτύου)                 
Ο ρινοϊός είναι ένας RNA ιός και υπάρχουν 99 γνωστοί τύποι ιών σε αυτήν την οικογένεια . Ο κορονοϊός ευθύνεται για το 10-50% των περιπτώσεων, ενώ ο ιός της γρίπης για το 5-15%. Άλλοι ιοί που μπορούν να προκαλέσουν κρυολόγημα είναι ο ιός της ανθρώπινης παραγρίπης, ο αναπνευστικός συγκυτιακός ιός, οι αδενοϊοί, οι εντεροϊοί και ο μεταπνευμονοϊός. Συχνά, η λοίμωξη προκαλείται από τη συνύπαρξη περισσότερων από έναν ιούς.  Συνολικά, υπάρχουν πάνω από διακόσιοι διαφορετικοί ιοί που σχετίζονται με τα κρυολογήματα. Δηλαδή είναι αυτό που λέει ο λαός...¨Πιασε το αυγό...και κούρευτο¨ Κάποιοι από τους ιούς που προκαλούν το κοινό κρυολόγημα είναι εποχιακοί και κάνουν την εμφάνισή τους πιο συχνά κατά τις περιόδους κρύου ή υγρασίας. Πιστεύεται πως η πρωταρχική αιτία είναι ο αυξημένος χρόνος παραμονής μεγάλου αριθμού πληθυσμού σε κλειστούς χώρους, ειδικά των παιδιών όταν επιστρέφουν στα σχολεία.
Η κακή λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος αποτελεί βασικό παράγοντα κινδύνου για τη νόσο. Η έλλειψη ύπνου και η κακή διατροφή έχουν επίσης συσχετισθεί με υψηλότερο κίνδυνο ανάπτυξης της λοίμωξης, μετά από την έκθεση ενός ατόμου στο ρινοϊό. Αυτό συμβαίνει λόγω των επιπτώσεών τους στη λειτουργία του ανοσοποιητικού συστήματος.
Ο εμβολιασμός έχει αποδειχθεί δύσκολος, καθώς ο αριθμός των ιών που σχετίζονται με τη νόσο είναι πολύ μεγάλος και οι ιοί μεταβάλλονται ταχύτατα.  Η ανάπτυξη ενός εμβολίου ευρέος φάσματος προστασίας είναι εξαιρετικά απίθανη. Ενώ υπάρχουν πολλές εναλλακτικές θεραπείες που χρησιμοποιούνται για το κοινό κρυολόγημα, δεν υπάρχουν επαρκείς επιστημονικές αποδείξεις για να υποστηρίξουν τη χρήση των περισσότερων θεραπειών. Τα συμπληρώματα του ψευδαργύρου μπορούν να μειώσουν τη σοβαρότητα και τη διάρκεια των συμπτωμάτων όταν λαμβάνονται εντός 24 ωρών από την έναρξή τους.  Η επίδραση της βιταμίνης C στο κοινό κρυολόγημα, παρόλο που έχει ερευνηθεί εκτενώς, είναι απογοητευτική. 
Συμπερασματικα..Πλένετε συχνά τα χέρια σας..Σύμφωνα με το Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών των ΗΠΑ, “το απλό πλύσιμο των χεριών μπορεί δυνητικά να σώσει περισσότερες ζωές από οποιοδήποτε εμβόλιο ή ιατρική παρέμβαση και θεωρείται η πιο αποτελεσματική και οικονομική λύση πρόληψης της διάρροιας και της πνευμονίας”.
Έτσι το πλύσιμο των χεριών προλαμβάνει από το απλό κρύωμα μέχρι τον ιό της γρίπης που βρίσκεται σε έξαρση κατά τους χειμερινούς μήνες.









Αποφύγετε τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα
Παρότι τα αντιβακτηριδιακά προϊόντα είναι πολύ δημοφιλή, συχνά επιφέρουν το αντίθετο αποτέλεσμα από εκείνο που αναμένουμε, αφού επιτρέπουν στα μικρόβια να αναπτυχθούν και να γίνουν ανθεκτικότερα σε κάθε είδους θεραπεία.Ο Διεθνής Οργανισμός Υγείας λέει ότι η χρήση αντιβακτηριδιακών σαπουνιών ή τζελ ουσιαστικά“εκτρέφει” υγιέστερα και ισχυρότερα βακτηριδια, τα οποία αγωνίζονται να επιβιώσουν ,χτίζοντας ένα δυνατό ανοσοποιητικό σύστημα.
Καθαρίζετε συχνά και πολύ καλά το.. σπίτι σας
Η καθημερινή καθαριότητα, χωρίς χρήση χημικών ( δηλητηρίων) αποσμητικών χώρου, το ξεσκόνισμα και το σφουγγάρισμα, απομακρύνουν τη μούχλα και το μόλυβδο που εισέρχεται από το εξωτερικό περιβάλλον και επιτείνουν τα συμπτώματα των ασθενειών.
Ένα καθαρό πάτωμα με χρήση ζεστού νερού και φυσικών καθαριστικών, εμποδίζει την εξάπλωση των μικροβίων, όπως επίσης και ο συχνός καθαρισμός κλινοσκεπασμάτων, πόμολων, τηλεχειριστηρίων, πληκτρολογίων, διακοπτών ρεύματος και άλλων αντικειμένων συχνής επαφής.Αξίζει να σημειωθεί ότι το αιθέριο έλαιο από οργανικό πράσινο τσάι, απότελεί ένα άριστον φυσικό απολυμαντικό, οταν χρησιμοποιείται σ έναν νεφελοποιητή..
Μερικές σταγόνες φυσικού σαπουνιού και 15-30 σταγόνες αιθέριου ελαίου τεϊόδεντρου μπορούν να φτιάξουν ένα πολύ καλό οικολογικό καθαριστικό για τις επιφάνειες που χρησιμοποιείτε συχνά, συμπεριλαμβανομένων επιφανειών κοπής, πάγκων, της τουαλέτας και των τοίχων.
Υγιεινή διατροφή
Πολλές είναι οι τροφές που ενισχύουν το ανοσοποιητικό σύστημα, ωστόσο αυτό που έχει σημασία είναι η σωστή, ισορροπημένη διατροφή.
Η ποικιλία, η επιλογή φρέσκων και γιατί όχι οργανικών προϊόντων μπορούν να ενισχύσουν το ανοσοποιητικό σύστημα και να περιορίσουν τον κίνδυνο ασθένειας.










Μάθετε να βάζετε.. καρυκεύματα στο φαγητό
Η υγιεινή διατροφή σε συνδυασμό με την προσθήκη  μπαχαρικών και μυρωδικών, βοηθά στην φυσική καταπολέμηση του ..άγχους και εμποδίζει την εξάπλωση βακτηριδίων στον οργανισμό.
Το δενδρολίβανο, καταπολεμά τις ελεύθερες ρίζες, ενώ το μοσχοκάρυδο βοηθά στον καλύτερο ύπνο και έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες.







Το τζίντζερ από την άλλη πλευρά καταπραΰνει τον πόνο στο άνω αναπνευστικο συστήμα, από τον βήχα και τη βρογχίτιδα.
Εν τάξει, αν παρ όλα αυτα.. τελικά αρρωστήσετε
Οι λύσεις είναι απλές: ξεκούραση, ζεστά μπάνια, χωρις αφρόλουτρα και σαμπουαν, παρα μόνο αγνό πράσινο σαπούνι, τσάι με μέλι κλπ.
Τώρα εάν τελικά ο φόβος της αρρώστιας καταβάλλει το άνοσο σύστημά σας.. και τα συμπτώματα δεν υποχωρήσουν άμεσα ,πηγαίνετε σ ένα...εφημερεύον Νοσοκομείο..Με 5 ευρώ, θα πάρετε ιατρικές συμβουλές και πιθανόν.. φάρμακα. Καλό χειμώνα..και μην ξαναμιλήσετε σε φίλους που σας προτείνουν μαγικές λύσεις...Δεν θάρθουν να σας δούν στο Νοσοκομείο...
Υ.Γ. Για την ιστορία..Στην Ελλάδα κυκλοφορούν 3 αντιγριπικά φάρμακα, η ζαναμιβίρη και η οσελταμιβίρη, που ανήκουν στην κατηγορία των αναστολέων της νευραμινιδάσης, καθώς και η αμανταδίνη (κατηγορία αδαμαντανών). Τα φάρμακα αυτά έχουν θέση στην προφύλαξη και θεραπεία της γρίπης, ιδιαίτερα σε ομάδες υψηλού κινδύνου σε περιόδους έξαρσης της γρίπης, και έχουν χρησιμοποιηθεί κατά το παρελθόν για την αντιμετώπιση επιδημιών γρίπης σε νοσοκομεία σε διάφορες χώρες.
Σημειώνεται με έμφαση ότι τα αντιγριπικά φάρμακα δεν αποτελούν σε καμία περίπτωση υποκατάστατα του εμβολιασμού.
Οι αναστολείς της νευραμινιδάσης, ζαναμιβίρη και οσελταμιβίρη, αναστέλλουν τον πολλαπλασιασμό των ιών γρίπης τύπου Α και Β, ενώ οι αδαμαντάνες, όπως η αμανταδίνη, είναι δραστικές μόνο κατά των ιών τύπου Α.
Όταν τα φάρμακα αυτά χρησιμοποιούνται για προφύλαξη, υπολογίζεται ότι είναι, σε αδρά ποσοστά, 40-50% αποτελεσματικά για την πρόληψη λοίμωξης από τον ιό της γρίπης και 70-90% αποτελεσματικά για την πρόληψη κλινικής εμφάνισης της γρίπης.
Όταν χρησιμοποιηθούν για θεραπεία μέσα σε 48 ώρες από την έναρξη της νόσου, μπορούν να μειώσουν τη διάρκεια των συμπτωμάτων κατά 1-2 ημέρες (μέσος όρος) και μειώνουν το φορτίο του ιού στις αναπνευστικές εκκρίσεις.
ο Ε.Ο.Φ. έχει εγκρίνει την προφυλακτική χρήση αμανταδίνης για ηλικίες ... 5 ετών και της οσελταμιβίρης για ηλικίες ...13 ετών. Δεν έχει εγκριθεί (τουλάχιστον προς το παρόν) η χρήση της ζαναμιβίρης για ...προφύλαξη.
Πηγη  http://www-iator