ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Πέμπτη 7 Φεβρουαρίου 2013

ΧΕΙΜΩΝΑΣ...ΚΑΙ ΦΑΡΥΓΓΊΤΙΔΕΣ ΠΑΝΕ ΠΑΡΕΑ




Διαμαρτύρεται η φίλη μου Ασπασία για την φαρυγγίτιδα που την έπληξε απρόσμενα, κατα δήλωσιν της;
Στην πραγματικότητα τόσο η φαρυγγίτιδα , όσο και η αμυγδαλίτιδα, είναι ένα και το αυτό ,το ιδιο νοσηρές οντότητες...και θα τις έλεγα πρώτα ξαδέλφια..ή μάλλον για να κυριολεκτούμε, είναι το ίδιο ακριβώς πράγμα..
Είναι η συχνότερη λοίμωξη, και εμφανίζεται  στο τέλος του χειμώνα και στην αρχή της άνοιξης. 
Είναι απίθανα.. μεταδοτική και κολλάει εύκολα όταν τα χέρια του ασθενή έρχονται σε επαφή με τις ρινικές του εκκρίσεις (όταν π.χ. φυσσάει τη μύτη του) και μετά.. Μας Χαιρετά Δια Χειραψίας Χωρίς Να Έχει Πλύνει Τα Χέρια Του. Η επαφή με κάποιον που είναι άρρωστος δεν επιφέρει άμεσα αποτελεσματα.. αλλά την επόμενη μέρα, έως και τρεις μέρες από.. την ατυχή συνάντηση. Παρόμοια συμπτώματα με την αμυγδαλίτιδα-φαρυγγίτιδα ,μπορούν να προκαλέσουν το κάπνισμα, η αλλεργία, και η γαστρο-οισοφαγική παλινδρόμηση...( και δυστυχώς τα είχε όλα η Ασπασία μας..) Η λοιμώδης αμυγδαλίτιδα, είτε οφείλεται σε ιό είτε σε μικρόβιο, Θα Περάσει Μόνη Της Σε 3-4 Μέρες. Ο μόνος ιατρικός λόγος λήψης αντιβίωσης στην αμυγδαλίτιδα είναι αν υπάρχειστρεπτόκοκκος, και μάλιστα  β-αιμολυτικός στρεπτόκοκκος της ομάδας Α.
Γιατί υπάρχει το λεγόμενο «σύνδρομο λοιμώδους μονοπυρήνωσης», η κλινική εικόνα του οποίου μπορεί να είναι παρόμοια με μια μικροβιακή αμυγδαλίτιδα.
Ετσι λοιπόν όταν,..προσεκτικοί και υποψιασμένοι όντες, δούμε:
       Πυρετό Πάνω Από 38,
       Απουσία Βήχα,
       Επώδυνη Διόγκωση Των Λεμφαδένων στο Λαιμο
       Πύον Στις Αμυγδαλές Ή Και Στον Φάρυγγα.
Τότε Πάμε Εκ Του Ασφαλούς Στην.. Αντιβίωση.


Γι' αυτό
Μια Καλλιέργεια Φαρυγγικού Επιχρίσματος Ή, Ακόμη Ταχύτερα, Το Strep-Test ,Που Ανιχνεύει Την Παρουσία Στρεπτόκοκκου Στον Φάρυγγα... διαβεβαιώνει ότι ο στρεπτόκοκκος είναι η αιτία του προβλήματος.
Μπορεί να υπάρχει στρεπτόκοκκος στον λαιμό, και η αμυγδαλίτιδά να οφείλεται σε κάποιον ιό..
Ετσι η αντιβίωση...μας κληρώνει, στην περίπτωση του στρεπτόκοκκου και ..για να αποφύγουμε το να διασπαρεί το συγκεκριμένο μικρόβιο στο περιβάλλον μας... κι όχι για να αποφύγουμε τις επιπλοκές της λοίμωξης.
Ενίοτε κάνουμε το Mono-test..  
Εδώ ας προσέξουμε λίγο, γιατί... Στην περίπτωση
Της Λοιμώδους Μονοπυρήνωσης ΔΕΝ χορηγειται Αντιβίωση, (Ενδέχεται Να  Δημιουργήσει Πολλά Προβλήματα).  
Στην Ελλάδα Αλλά Και Παγκόσμια, Το Πρόβλημα Με Την Αμυγδαλίτιδα...
ΔΕΝ Είναι Η Αμυγδαλίτιδα Αλλά
η υπερ-συνταγογράφηση των αντιβιοτικών,
που έχει ως αποτέλεσμα την αχρήστευση τους..
Η πενικιλίνη έχει ουσιαστικά αχρηστευτεί, η αμοξυκιλίνη βαίνει προς αυτόν τον δρόμο ενώ εμφανίστηκαν ήδη πολλά μικρόβια ανθεκτικά και στην κλαριθρομυκίνη.  




 


Ετσι Ασπασία μου..Αν σου πονάει ο λαιμός, εχοντας και τους 4 επιβαρυντικούς παράγοντες που αναφέραμε πιό πάνω, μια και δεν βάζεις μυαλό να κόψεις το τσιγάρο.. ( μήπως έχει δίκηο ο άνδρας σου που σε λέει ζωντό@λο ;) κι ακούσεις το γιατρό να σου μιλά για αντιβίωση..μή με παίρνεις τηλέφωνο, θα σου πώ τα ίδια...Οσο για σας τους υπολοίπους , που με πονόλαιμο, ψάχνετε τη λύση στο διαδίκτυο, δεν καπνίζετε, κι έχετε έρθει σε επαφή με κάποιον φορέα του μικροβίου..Ησυχάστε, κι αφήστε να κυλήσουν, (συμφωνώ μέσα στη βάσανο των πόνων), 3-5 μέρες, κι η λοίμωξη θα σας εγκαταλείψει, με θόρυβο μεν ,αλλά θα σας εγκαταλείψει...Δεν χρειάζεται πανικός, σύνεση και υπομονή μόνον....