ΕΠΙΣΚΕΠΤΕΣ ΜΟΥ

Πέμπτη 20 Οκτωβρίου 2011

PLASEBO AND NOCEBO EFFECT..


Η συνάντηση ήταν εντελώς απρογραμμάτιστη.           


Η Liberte, βρέθηκε για λίγες μέρες στην Αθήνα, κι η Καλή μας Αλεξάνδρα  τηλεφώνησε σε όλους..         
 Η Αθήνα δεν ήταν οτι καλύτερο, μια κι η αγανάκτηση του κόσμου, που του έκοψαν τη χαλαρότητα, το καλό(;) φαγητό, τις μικροαπολαύσεις κλπ. ήταν στους δρομους και διαδήλωνε..Ομως οταν βρεθήκαμε στη Πλάκα, με τη φωτιά να σιγοψιθυρίζει στο τζάκι, και την Ελευθερία να λάμπει απο ενεργητικότητα, όλα τα καθημερινά και  άσχημα, πήγαν στην άκρη...           Η Αλεξάνδρα, χαμογελώντας μας είπε οτι θα προσπαθήσουμε να δούμε ένα φαινόμενο που για τους περισσότερους είναι άγνωστο, αλλά και για όσους είναι γνωστό, αφορά μόνο την λεξικογραφική του έννοια...Είναι.. Το φαινόμενο... Nocebo.       Σίγουρα όλοι ξέρουμε το αντίθετό του ...εκεινο το Placebo..                  
Αλλά Και δύο: Placebo- Nocebo..
 Είναι Φαινόμενα Συναρπαστικά Και Μαγικά, Που Αποδεικνύουν Ότι Όλοι Έχουμε Τη Δυνατότητα Να Κινητοποιούμε Δυνάμεις Είτε Για Το Καλό Είτε Για Το Κακό.
Βρέ Ελευθερία, η πίστη, δεν βρίσκεται κάτω και πίσω απ αυτά τα δύο; Ηταν ο Μελέτης, που εξέφρασε την άποψη όλων μας..
Και βέβαια ..Μελέτης..( η Ελευθερία, τα ονόματα τα πρόφερε όπως όλοι οι ξενόγλωσσοι..),η φοβερή, απίστευτη, ανυπολόγιστης ισχύος δύναμη, που μπορεί να επιτύχει πράγματα, που άν σας τα πώ θα με ..πλακώσετε στις φάπες...Ετσι δεν λέτε;..Ομως γιατί όχι..Ο Χριστός πρώτος δεν είπε οτι αυτός που πιστεύει μπορεί να κανει ΤΑ ΠΑΝΤΑ;
Σήμερα, ύστερα απο 2000 χρόνια μπορούμε πλέον να το αποδείξουμε ΚΑΙ επιστημονικά...Ακούστε..
Ισως πρέπει ,κάποια στιγμή, να μιλήσουμε για την τρομακτική δύναμη που κρύβεται μέσα στο καθε ένα απο τα τρισεκατομμύρια κύτταρά μας..Κι όταν λέμε τρομακτική το εννοούμε...Ας πούμε για οι δομές του πυρήνα και το DNA, που εκπέμπουν ακτινοβολιες συνεκτικού τύπου ακτίνων LASER..είδος υπεραγώγιμων δομών που λειτουργούν σε κανονικές θερμοκρασίες σώματος, και έχουν ηλεκτρικό δυναμικό, που παράγεται στα μιτοχόνδρια του πυρήνα, με την βοήθεια του καλιου –νάτριου, ( Ψάξτε την σχετική αναρτηση), και μας δίνουν δυναμικό μεμβράνης, που με απλά λόγια, αντιστοιχεί σε ηλεκτρικό πεδίο των 10.000.000 V/m. κολοσσιαίο για το μέγεθος του κυττάρου, έναντι του τρομακτικού όγκου ενέργειας που μπορεί να αποδώσει.. πιό απλά. Η δύναμη του ηλεκτρικού δυναμικού που μπορεί να ανιχνευθεί στην κυτταρική μεμβράνη, αντιστοιχεί σε..10 ατομικές βόμβες...ή σε ..100 κεραυνούς...
Ολη αυτή η τρομακτική δύναμη, σ ένα κύτταρο στο μέγεθος των μερικών χιλιοστών του χιλιοστού....Μια απίστευτη πηγή ενέργειας, με ασύγκριτη ευφυϊα, σε αριθμούς που κόβουν την ανάσα..Μιλάμε για 69 τρισεκατομμύρια κύτταρα, το ίδιο πανίσχυρα...Το ίδιο σοφά, που όμως έχουν για αρχηγό τους έναν εγκέφαλο, που ασχολείται με δάνεια, αγοραπωλησίες, τόκους, επιτόκια, χρηματιστήρια, αξίες, χρεοκοπίες, φόνους, βιασμούς, δολοφονίες, έκτακτες...εισφορές, κι όλες αυτές τις ανοησίες που μας ταλανίζουν αυτόν τον καιρό...Κι αναρωτιέμαι αν αξίζουμε τον κόπο, να μας αγαπά και να μας προσέχει Ενας Θεός, που μας δημιούργησε με τόση σοφία...Με τόση προσμονή να βρούμε τον δρόμο μας..Και μείς, επιβουλευόμαστε ο ενας τον άλλον , λές και δεν γνωρίζουμε πλέον οτι όλοι είμαστε ΕΝΑ.. Η ίδια ύλη, το ίδιο ριζικό...Ενας σπόρος, με δισεκατομύρια υποστάσεις...Λές και επειδή ο Α έχει εκατομμύρια, διαφέρει απ αυτόν που δεν έχει μία...Ας είναι ομως ξεφύγαμε , και το θέμα μας είναι έντονα διεγερτικό....
Το Φαινομενο Nocebo Είναι Ακριβώς Το Ίδιο Με Το   Φαινόμενο Placebo ..
Μόνο Που Λειτουργεί Αντίστροφα.
Δηλαδή το ίδιο φαινόμενο το βλέπεις
από τη μια πλευρά σαν placebo και από την άλλη πλευρά σαν nocebo.
(Placebo)
Απ΄ Τη Μια, Έχουμε Την Πίστη Ότι Θα Μας Ωφελήσει
Ένα Φάρμακο Και Από Την Άλλη Ότι
(Nocebo)
Θα Μας Βλάψει Ένα Φάρμακο Και... Γενικότερα Μια Ενέργεια, Μια Κίνηση, Μια Επαφή, Οτιδήποτε.



Σαν nocebo το φαινόμενο δεν είναι πολύ γνωστό.
Υπάρχουν όμως, απλά πράγματα που είναι σε όλους μας γνωστά,
αλλά δεν ξέρουμε ότι οφείλονται στο φαινόμενο.. nocebo.
Π. χ. καταστάσεις όπου κανείς υποθέτει ότι αισθάνεται    άσχημα  επειδή κάποιος του έχει κάνει κάτι.

Αυτή είναι μια τυπική,καθημερινή, νεοελληνική ,εκδήλωση του nocebo.
Δεν το συναντάμε δηλαδή μόνο στην ιατρική. Απλά τι συμβαίνει;        
Μας Σκοτώνει Αυτό... Που Πιστεύουμε...βαθειά..





Σχεδόν κανείς δεν ξεφεύγει από την επίδρασή του. Βέβαια, κανείς δεν θέλει εύκολα να παραδεχτεί ότι υπάρχει. Το κρύβουμε στη ζωή μας.
Δεν παραδεχόμαστε ότι μόνοι μας προκαλέσαμε την συμφορά, την αναποδιά, ένα δυσάρεστο συναίσθημα, Θέλουμε Πάντα Να Φταίνε Οι Άλλοι Γύρω Μας, Τρίτοι Παράγοντες, Το Σύστημα, Η Μόλυνση, Τα Κινητά...η γυναίκα μας..
κλασικό φαινόμενο των τελευταίων ετών: όλοι γκρινιάζουνε και λένε ότι τα κινητά ψήνουν τον εγκέφαλο, δημιουργούν καρκίνο, και χίλια δυο άλλα κακά πράγματα..
   Έχει κατ΄ επανάληψη μετρηθεί και έχει αποδοθεί η όποια ισχύς τους στο φαινόμενο nocebo.
Διότι πλέον με όλη αυτή την πλύση εγκεφάλου έχει πιστέψει ο κόσμος ότι το κινητό βλάπτει.
Λέει ο Γιάννος: έχω πονοκέφαλο γιατί μίλαγα μισή ώρα στο κινητό.
Ναι, μπορεί να έχει πονοκέφαλο αλλά δεν φταίει το κινητό.
Μπορεί να φταίει, οτιδήποτε άλλο,
  • Η Νοητική Προσπάθεια,
  • Το Περιεχόμενο Της Κουβέντας,
  •  Ένας Τσακωμός..
  • Μπορεί Να Κρυολόγησε Γιατί Ήταν Στο Μπαλκόνι Εκείνη Την Ώρα...
  • Μπορεί Να Φταίνε Χίλιοι Παράγοντες, Αλλά Οπωσδήποτε.. Δεν Φταίει Η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία.
Αν πιστεύω ότι μια σχέση θα με βλάψει...
 στο τέλος Θα Την Κάνω Τη Σχέση Αυτή Να Με Βλάψει ...
Αν πιστεύω ότι αυτός ο πρωθυπουργός είναι κακός και θα μας βλάψει,     θα πιστεύω ότι έπαθα τα δεινά μου εξαιτίας αυτού του πρωθυπουργού.
Ό, τι πιστεύουμε, το παθαίνουμε...
Λέει η Μπέτυ του Γιαννάκη, οτι πονά η μέση  της, και σε λίγο ΟΝΤΩΣ την πεθαίνει η μέση της..
Δεν είμαστε όλοι το ίδιο επιρρεπείς στο φαινόμενο nocebo. Εκείνοι που υποφέρουν περισσότερο είναι οι αγχώδεις τύποι.
 Είπαμε τί είναι άγχος...Η Προσδοκία Ενός Δυσάρεστου Επικείμενου Συμβάντος Αυτό Είναι Το Άγχος.
Το να περιμένεις ότι κάτι
·        Θα Στραβώσει,
·        Θα Σπάσει,
·        Θα Χαλάσει,
  • Δεν Θα Συμβεί Όπως Τόχεις Προγραμματίσει.
Αυτό, σε συνδυασμό με μια σειρά από άλλους σωματικούς και διανοητικούς παράγοντες, που τους λέμε συμπτώματα.  Άρα όσοι έχουν άγχος περισσότερο ή λιγότερο περιμένουν να συμβούν τα χειρότερα σε κάποιους τομείς της ζωής τους.
Όταν Λοιπόν Περιμένεις Να Συμβεί Το Χειρότερο, Τότε Θα Συμβεί Και Θα Το Αποδώσεις Στην Επίδραση Του Φαρμάκου Που Σου Έδωσε Ο Γιατρός, Στο Καυσαέριο, κλπ.
 Ο χειρότερος εχθρός στη θεραπεία του αγχώδους ασθενούς είναι ο ίδιος ο ασθενής με την ανησυχία που έχει σχετικά με το φάρμακο που θα του συνταγογραφηθεί...Γι αυτό ζητά και δεύτερη και τρίτη γνώμη...
Αυτό είναι που συμβαίνει συχνά και μας απελπίζει καμιά φορά. Υπάρχουν ασθενείς που λένε ότι νιώθουν
·        Ζαλάδες,
·        Πονοκεφάλους,
·        Έχουν Αϋπνίες,
·        Τρεμούλες,
·        Ακούν Περίεργα,
χωρίς να υπάρχουν τέτοιες παρενέργειες στο φάρμακο που παίρνουν.      
Απλά θεώρησαν πολύ φυσικό να τους συμβεί το δυσάρεστο                 
αφού λόγω του άγχους έχουν την τάση να περιμένουν τα δυσάρεστα ... αυτό, άλλωστε, είναι η πάθησή τους . και τελικά τους συμβαίνουν, έχοντας πραγματικά συμπτώματα ή πραγματικό πόνο.
Οι άνθρωποι αυτοί δεν λένε ψέμματα... υποφέρουν πραγματικά.
Nocebo... Είναι Και Το Να Μην Πάρεις Τίποτα... 


           
 Να Σου Δώσω Λίγη Ζάχαρη ... Να Σε Πείσω Ότι Αυτό Είναι Ένα Χάπι Που Θα Σου Κάνει Καλό Κάπου, Και Συ Να Αρχίσεις Να Έχεις Παρενέργειες Από... Τη Ζάχαρη.



Μη διαβάζετε ποτέ τις παρενέργειες του φαρμακου σας..
 Συμβαίνει συχνά κάποιος να έχει διαβάσει το χαρτί με τις παρενέργειες και να έχει επηρεαστεί. Αυτό μεγάλο λάθος να δίνεις για παράδειγμα σε μεσογειακούς λαούς το φάρμακο μαζί τη λίστα με τις παρενέργειες..  που ...έγραψαν οι δικηγόροι της εταιρίας για να είναι καλυμμένοι σε περίπτωση που συμβεί κάτι.
Στη Γαλλια, τα φάρμακα... δεν συνοδεύονται από λίστα παρενεργειών.
Πολύς κόσμος πάει στον γιατρό με την ελπίδα ότι θα γίνει καλά, παίρνει το φάρμακο με την ελπίδα ότι θα τον θεραπεύσει και πάει καλά.
Δεν μπορούμε όμως να ξεχωρίσουμε πόσο τοις % βοηθάει το φάρμακο και πόσο τοις % βοηθάει ο ασθενής γιατί συντονίζει όλο του τον εαυτό, το σύστημά του προς τη θεραπεία. Άλλοι πάλι συντονίζονται προς την καταστροφή. Γεννιούνται και πιστεύουν ότι όλα θα πάνε στραβά και θα πάνε στραβά ό, τι κι αν τους δώσεις.

Έχουν γίνει αρκετά πειράματα για το φαινόμενο nocebo. Να σας πώ ένα απ αυτά... ψυχίατροι- ερευνητές συντόνισαν τις προσπάθειές τους δίνοντας σε 90 συνολικά άτομα ένα χάπι λέγοντας τους ότι θέλουν να μελετήσουν τις επιδράσεις του στην δηλητηρίαση.
Το χάπι ήταν εικονικό, αδρανές ας πούμε ένα ψίχουλο βουτηγμένο σε ζάχαρη.
Είπαν λοιπόν στους εθελοντές ότι ενδεχομένως να είχαν κάποιες παρενέργειες, όπως εμετό. Τί συνέβη...
 Ο.. ένας  στους 3 επηρεάστηκε και έκανε όντως εμετό.
 Μόνο τα τελευταία 10 -15 χρόνια έχουμε αρχίσει να κάνουμε κάπως πιο προχωρημένα πειράματα κατανόησης για να μάθουμε τι συμβαίνει στις βαθύτερες στιβάδες του εγκεφάλου. Ωστόσο, είμαστε σε μαύρα μεσάνυχτα ως προς τη μοριακή εξήγηση του φαινομένου και μπορούμε μόνο να υποθέσουμε γενικά πράγματα ότι δηλαδή:



  • Για το placebo, ως προς τη θετική εξέλιξη μιας υποβολής, μιας πίστης, παίζει ρόλο το σύστημα των ενδορφινών, των ενδογενών οπιούχων, που εκκρίνονται στον εγκέφαλο. Είναι ένα σύστημα που εκκρίνει τα λεγόμενα ενδο-καναβινοειδή ακριβώς ίδια μ΄ αυτά που έχει η μαριχουάνα,και η κάναβις, που σημαίνει ότι
  •  Όταν Έχουμε Έντονη Άσκηση,
  • Θρησκευτική Έκσταση,
  • Ή Βαθιά Πίστη Σε Κάτι, Το Απολαμβάνουμε Στον Εγκέφαλο, Αφού Εκκρίνονται αυτές οι ουσίες.
Για  το nocebo, ενεργοποιείται ένας νευροδιαβιβαστής, η χολοκυστεϊνη, η οποία προάγει την αίσθηση του πόνου και γενικότερα της δυσφορίας.
Στα φαινόμενα placebo και nocebo κρύβεται πάντα μια πανάρχαια και μυστηριώδης λέξη: η υποβολή.
Ο ανθρώπινος εγκέφαλος έχει δυνάμεις που είτε ενεργοποιούνται είτε νεκρώνουν κάτω από την πίεση του περιβάλλοντος.
Δηλαδή εντέλει και το χαρτάκι με τις παρενέργειες και ο φίλος που θα μας μιλήσει και θα μας επηρεάσει θετικά ή αρνητικά όλα αυτά...      είναι περιβάλλον.
Και φαίνεται ότι έχουμε μέσα μας τη δυνατότητα να προσαρμοζόμαστε πολύ έντονα ως προς το περιβάλλον, αγνοώντας το ίδιο το περιβάλλον           
 Και Υπακούοντας Τυφλά Σ΄ Αυτό Που...                           
Ο Εγκέφαλος Θα Ερμηνεύσει Σαν Περιβάλλον.
Κάπου στο βάθος του μυαλού αυτού που έχει απομονώσει ένα σύμπτωμα ή ένα πρόβλημα και το παρουσιάζει, θα βρούμε τον υπεύθυνο που του το έβαλε στο κεφάλι.
Θάναι οι γονείς, τα αδέλφια, θάναι κάποιος που στην παιδική ηλικία έπαιξε σημαντικό ρόλο γι΄ αυτόν, θείος, παπάς, παππούς, φίλος, δάσκαλος, πάντως είναι σίγουρο ότι πάντα φτάνουμε και βρίσκουμε τον υπαίτιο.
Πώς γίνεται όμως να μας υποβάλλουν ιδέες και πεποιθήσεις, άνθρωποι που μπορεί όχι μόνο να μην τους εμπιστευόμαστε απόλυτα αλλά ακόμα και να τους αντιπαθούμε;
Ας δούμε το σύμπαν. Σήμερα  πιστεύουμε ότι τα ουράνια σώματα, απλά κυλάνε μέσα σ΄ έναν ήδη καμπυλωμένο χωροχρόνο, σύμφωνοι είναι δύσκολο να το συλλάβουμε , ας το υποθέσουμε...
Δηλαδή τα βαρυτικά φαινόμενα στους πλανήτες συμβαίνουν γιατί ο χωροχρόνος είναι καμπυλωμένος και είναι ο δρόμος με τη μικρότερη δυνατή αντίσταση.
Περίπου το ίδιο συμβαίνει και στον ανθρώπινο εγκέφαλο.
Αν θέλουμε να πιστέψουμε κάτι
γιατί μας βολεύει,
τότε ο δρόμος για να διεισδύσει μέσα στο πολύπλοκο σύστημα πεποιθήσεων και αξιών που έχουμε, είναι ανοιχτός.
Αν μια ιδέα είναι πρόσφορη θα μπει και θα ριζώσει χωρίς αντίσταση.
Αν Είμαστε Δεκτικοί, Δηλαδή Ήδη Το Μυαλό Μας Είναι Καμπυλωμένο Σ΄ Αυτήν Την Τροχιά, Εύκολα Θα Δεχτεί Οτιδήποτε Θέλει Να Γεννηθεί Πάνω Σ΄ Αυτήν Καμπυλότητα, Πάνω Σ΄ Αυτό Το Αυλάκι Που Είναι Χαραγμένο Από Την Παιδική Μας Ηλικία.
Η ψυχοθεραπεία προσπαθεί να προσδιορίσει, τα άσχημα μονοπάτια που είναι χαραγμένα και επιτρέπουν να κατηφορίζουν μέσα στα ανθρώπινα πλάσματα, δεκαετίες μετά,
βλαβερές ιδέες και παράλογα συμπτώματα.
Δυστυχώς...δεν Μπορούμε να προστατευθούμε από το nocebo..
Είναι πολύ δύσκολο να αποφύγει κανείς τις παγίδες του πολιτισμού.
Ομως μπορεί να εκπαιδευθεί..
Να μην επιτρέπει να περνάει μέσα του το οτιδήποτε χωρίς εξαντλητική κριτική..
Στην ουσία όσο περισσότερο υποψιασμένος είναι κανείς και εξοικειωμένος σε πολλούς νοητικούς χώρους, τόσο πιο δύσκολο είναι να περάσει μέσα του κάτι το οποίο θα τον βλάψει.
Αντίθετα, ένας που είναι αδιάβαστος,χαλαρός, ανυποψίαστος, μαθημένος στην μασημένη τροφή της αισχρής τηλεοπτικής υπο-κουλτούρας, μπορεί πιο εύκολα να τρομάξει από καταστάσεις που θα του φέρουν στην πραγματικότητα και μια αντίδραση καταστροφική,
Ένα Φαινόμενο Nocebo.
Ο Χριστός είπε
 Γνώσεσθε Την Αλήθεια, Και Η Αλήθεια Ελευθερώσει Υμάς



Η γνώση είναι δύναμη.
Η πολύπλευρη και βαθιά γνώση σε πολλά θέματα υπερασπίζει τον άνθρωπο απέναντι στον πολιτισμό.
Αλλά ποτέ δεν θα είναι κανείς τόσο ισχυρός ώστε να μην επιτρέψει σε τίποτα να τον βλάψει.
Πάντα το φαινόμενο nocebo θα ασκεί την επιρροή του όσο υπάρχει η έννοια του πολιτισμού.
Γιατί στον πολιτισμό μαθαίνει να ζει κανείς...ομαδικά.
Συμπερασματικά, κι αν θέλουμε να απαλύνουμε την δύναμη του NOCEBO
  • Μετριάζουμε το άγχος και βλέπουμε θετικά τη ζωή
  • δεν καταφέρνουμε να παλέψουμε αποτελεσματικά αγχώδεις καταστάσεις και βλέπουμε ότι τα πράγματα χειροτερεύουν, ζητάμε κατάλληλη ψυχιατρική θεραπεία ....
  • Δεν διαβάζουμε ποτέ.. Τις Παρενέργειες Και Τις Αντενδείξεις Στα Φάρμακα Που Χρησιμοποιούμε, Εφόσον μας Τα Έχει Χορηγήσει Κάποιος Ειδικός, που εμπιστευόμαστε...
  • Δεν επιτρέπουμε να μας επηρεάζουν άνθρωποι και περιβάλλον
Εγώ τέλειωσα..Τα είπα όλα..Γι αυτό πάψτε να άγχεσθε για το πολυβασανισμένο χρέος..Είτε κουρευθεί , είτε όχι..εμεις δεν θα πάθουμε τίποτα..αν δε το στήσουμε μπροστά μας...Αν δεν το πιστέψουμε..Αν δεν διώξουμε τις κακές σκέψεις, τους μαύρους λογισμούς..Αν στο κάτω- κατω, έχουμε λίγη πίστη..Κοκκο σινάπεος δεν έλεγε ο Χριστός..Μελέτης;.
Ναι καλή μου Ελευθερία..Κοκκο σινάπεος..και θα μπορούσαμε να μετακινήσουμε απ τα έδρανα της βουλής τον Υπουργό Οικονομικών..Σύμφωνοι, δεν θα τον ρίχναμε στη θάλασσα, γιατί ακόμα υπάρχουν άνθρωποι που κάνουν μπανια..και θαταν κρίμα...
Ψιλόβρεχε, κι εκανε αρκετό κρύο..Ομως βαθειά μεσα στην καρδιά μας νοιώθαμε λίγο πιο ελευθεροι...Liberte γαρ...



Δευτέρα 17 Οκτωβρίου 2011

ΖΕΜΑΤΙΣΤΗΚΑΤΕ...Ε..ΚΑΙ!


Μου αρέσει να μαγειρεύω, ειδικά οταν η καλή μου γυναίκα ...απουσιάζει και δεν με ενοχλεί με τα ..υπομειδιάματά της, και τις δήθεν γεμάτες ενδιαφέρον ερωτήσεις της:
Τί Καλό Μαγειρεύουμε Σήμερα;
Πόσες Θερμίδες Θα Φάμε Σήμερα;
Πόσο ισορροπημένο σε... πρωτεϊνες είναι το γεύμα μας σήμερα;



Κάποτε ετοίμαζα μια ζύμη με πρωτεϊνη γάλακτος, πίτουρο μαλακό και σκληρό αλεύρι και λεκιθίνη σόγιας...για να δημιουργήσω μια πίτσα δικής μου έμπνευσης...
Παράλληλα έβραζα νερό για να φτιάξω τη σάλτσα, όταν.. μου έπεσε το πιρούνι στο καυτό νερό, από απροσεξία δε, έβαλα και το χέρι μέσα...

Αμέσως μου ήρθε στο νού μια κουβέντα που άκουσα απο μια γιαγιά στο χωριό που περνάω τα καλοκαίρια μου.. λίγο στεγνό, και παγωμένο κοινό αλεύρι.. αλεύρι.
Οντως είχα μια σακούλα με αλεύρι στο ψυγείο.

Την έβγαλα και έβαλα το χέρι μου μέσα.
Το άφησα μέσα στο παγωμένο αλεύρι.. για 10 λεπτά και το έβγαλα, κάτασπρο μεν...ακέραιο δε..χωρίς ούτε μια φουσκάλα..
Εύχομαι να μην κάψετε το χέρι σας ποτέ, αν όμως συμβεί...θα το διαπιστώσετε ιδίοις όμασι...και αισθήσεσι..
Δεν Είχα Το κανένα Σημάδι Ούτε Φουσκάλα Ούτε Τον Παραμικρό Πόνο.
Έκτοτε Έχω Πάντα Μια Σακούλα Με Αλεύρι Στο ..Ψυγείο Για Περίπτωση... Καψίματος.


Υπ'  όψιν πως το κρύο αλεύρι το νιώθεις ακόμα καλύτερα από αυτό θερμοκρασίας δωματίου.
Ένα μικρό θαύμα αν με ρωτάτε.
Ακόμα και όταν καίω την γλώσσα μου, κάνω το ίδιο.
Διατηρείτε  λοιπόν μία σακούλα με αλεύρι στο ψυγείο σας
και δεν θα το μετανιώσετε.
Αν χρησιμοποιήσετε αυτή την μέθοδο...
 Μήν Βάλετε Βεβαίως Πρώτα Το Καμένο Σημείο Κάτω Από Κρύο Νερό,


Βάλτε Το Κατευθείαν Στο Στεγνό Αλεύρι Για Δέκα Λεπτά.
Θα με θυμηθείτε...